29 січня Україна вшанує пам’ять Героїв битви під Крутами

Від: 28 січня 2022

Бій за майбутнє української незалежності:
29 січня Україна вшанує пам’ять Героїв битви під Крутами.

29 січня 1918 року відбулась одна з найгероїчніших подій у нашій історії – битва під Крутами. Студенти, гімназисти і курсанти вступили в бій з удесятеро більш чисельними силами ворога.

Юні захисники відкрили одну з найтрагічніших сторінок в історії українського визвольного руху 1917-1921 років.

Адже під Крутами творилася історія молодої, як і бійці держави.

З метою вшанування пам’яті молодих захисників, які власною кров’ю вписали героїчну сторінку в історію українського визвольного руху, в закладах освіти району проведено уроки пам’яті: «Крути – бій за незалежність», «Трагедія, подвиг, пам’ять…», «Битва під Крутами: вони були такими молодими…»; години спілкування «Пам’яті тридцяти», «Коли стають до зброї діти…», на яких учні обговорювали ту страшну подію та героїчний подвиг молодих хлопців.

Діти переглянули документальний фільм «Недооцінений урок історії. Герої Крут», після якого провели паралель між тими подіями, та подіями які зараз відбуваються на сході України.

У шкільних бібліотеках оформлено тематичні виставки: «Вічна пам'ять героям Крут», «Крути – наш біль, наша пам’ять», «Тут кувалась наша воля», мета яких розкрити причини трагедії, виховувати у школярів інтерес і повагу до історичного минулого своєї країни.

Педагоги КПНЗ «ЦДЮТ «Гармонія» КМР та КПНЗ «ЦДЮТ «Дружба» КМР провели інформаційні дайджести «Навіки молоді – герої Крут».

В КЗПО «Клуб «Юний авіатор» КМР оформлено інформаційну-експозицію «День пам’яті Героїв Крут», де вихованці мали можливість ознайомитись з історичними джерелами тих подій.

В закладах культури району проведено: годину пам’яті, історичний колаж: «Подвиг героїв Крут», «Крути - крок у безсмертя»; підготовлено: експрес-інформації, відео-повідомлення, відеопрезентаці, історіко-патріотичні викладки: «Пішли і понесли у жертву всю радість юнацьку», «Крути: і сум, і біль, і вічна пам’ять», «Крути, Крути… Довік не забути».

Бій під Крутами ознаменував початок нової епохи національного пробудження українців, в той день юні бійці відстояли незалежність своєї країни!