До відома осіб, які потребують забезпечення засобами реабілітації

Від: 30 липня 2018

До відома осіб, які потребують забезпечення засобами реабілітації

Забезпечення особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи (далі – Особа) технічними та іншими засобами реабілітації (далі – ТЗР) здійснюється відповідно до вимог Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні засоби реабілітації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05 квітня 2012 року № 321 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 14 березня 2018 року № 238) (далі – Порядок).

Особи з інвалідністю та діти з інвалідністю забезпечуються технічними та іншими засобами реабілітації відповідно до індивідуальної програми реабілітації (далі - ІПР). Зазначеними засобами (крім засобів для пересування) забезпечуються також діти віком до 18 років з вадами слуху, зору, опорно-рухового апарату.

До технічних та інших засобів реабілітації, якими забезпечуються особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та інші окремі категорії населення через структурні підрозділи з питань соціального захисту населення належать:

- протезно-ортопедичні вироби, в тому числі ортопедичне взуття;
- спеціальні засоби для самообслуговування та догляду;
- засоби для пересування;
- допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому;
- меблі та оснащення;
- спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією.

Вперше реалізовано можливість виплати Особі за її бажанням грошової компенсації вартості за самостійно придбані ТЗР, а також доплатний механізм у випадку перевищення граничної ціни ТЗР.

До технічних та інших засобів реабілітації, за які за бажанням особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи або їх законних представників виплачується компенсація, належать:

- допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому;
- спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією;
- протези молочної залози, ліфи для кріплення протезів молочної залози, в тому числі спеціальні ліфи для занять фізичною культурою і плаванням (купальник), ортези на верхні кінцівки, зокрема компресійні рукави при лімфодемі;
- друге крісло колісне.

Особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю виплачується компенсація за допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому, спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією в порядку черговості відповідно до індивідуальної програми реабілітації, якщо інше не передбачено цим Порядком.

Змінами до Порядку запроваджено новий механізм взаємодії сторін процесу забезпечення ТЗР на договірних засадах із зміною сторін договору, електронний документообіг в рамках банку даних, передання повноважень з фінансування забезпечення ТЗР від Фонду соціального захисту інвалідів до органів соціального захисту населення, а також низку інших нововведень.

Для забезпечення Особи ТЗР орган соціального захисту населення формує та укладає двосторонні (з підприємством) та тристоронні (з підприємством та Особою) договори (п. 23 Порядку).

Двосторонні договори про забезпечення Осіб ТЗР

Двосторонній договір укладається органом соціального захисту населення з підприємством для забезпечення Особи ТЗР (крім протезів верхніх та нижніх кінцівок, ортезів шарнірних нижніх кінцівок та крісел колісних), надання послуг з післягарантійного ремонту ТЗР, надання реабілітаційних послуг.

До ТЗР, забезпечення якими здійснюється за двосторонніми договорами, належать: протези молочних залоз, післяопераційні протези, ліфи для їх кріплення, спеціальні ліфи для кріплення протезів молочної залози для занять фізичною культурою і плаванням (купальники), ортези на верхні кінцівки, зокрема компресійні рукави при лімфодемі; ортопедичне взуття, системи ортезів на хребет, системи ортезів на верхні кінцівки, системи ортезів на нижні кінцівки, допоміжні засоби для особистого догляду та захисту, засоби для одягання та роздягання, допоміжні засоби для особистої гігієни, допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому, засоби для пересування, меблі, оснащення, спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією.

На основі двосторонніх договорів за рахунок коштів державного бюджету підприємствами, сервісними центрами проводиться тільки післягарантійний ремонт. Зазначеному ремонту підлягають ТЗР, у яких закінчився гарантійний строк експлуатації або зберігання. Звертаємо увагу, що ремонт ТЗР, гарантійний строк експлуатації якого не закінчився, проводиться сервісним центром, підприємством за рахунок коштів підприємства-виробника (постачальника) (п. 50 Порядку).

Недоцільним вважається ремонт ТЗР, якщо сукупна вартість ремонту становить більш як 70 відсотків граничної ціни засобу, встановленої Мінсоцполітики (п. 48 Порядку).

Тристоронні договори

Тристоронній договір укладається органом соціального захисту населення з підприємством та Особою або її законним представником для забезпечення протезами верхніх та нижніх кінцівок, ортезами шарнірними нижніх кінцівок та кріслами колісними.

Компенсація

Виплата компенсації здійснюються на підставі фіскального чека, що підтверджує придбання виробу у підприємства, що відповідає кваліфікаційним вимогам, передбачених додатком 2 до Порядку, Особою або її законним представником за фактичною вартістю виробу, у розмірі не вище граничної ціни засобу, встановленої Мінсоцполітики, в порядку черговісті, відповідно до індивідуальної програми реабілітації (п.п. 2, 53 Порядку).

Підставою для виплати компенсації за ТЗР особам з інвалідністю по слуху / зору та законним представникам дітей з інвалідністю по слуху / зору є висновок відповідно МСЕК або ЛКК, що підтверджує інвалідність по слуху / зору, та фіскальний чек, що підтверджує придбання засобу, зазначеного в додатку 2 до Порядку (п. 7, 8 Порядку).

Особи з інвалідністю по слуху або їх законні представники можуть придбати планшет замість мобільного телефона для письмового спілкування із строком п’ять років, на який видано виріб. При цьому вартість планшета відшкодовується в межах граничної ціни на мобільний телефон для письмового спілкування (п. 7 Порядку).

Доплатний механізм

Особи, які мають право на забезпечення дорожнім кріслом колісним з електроприводом, за їх бажанням можуть бути забезпечені електроскутером, шляхом безготівкового перерахування органом соціального захисту населення підприємству коштів у межах граничних цін на дорожнє крісло колісне з електроприводом.

У такому разі, решту вартості електроскутера підприємству сплачує Особа або її законний представник, а також решту такої вартості може бути сплачено за рахунок коштів місцевого бюджету, благодійних пожертв від юридичних і фізичних осіб, з інших джерел, не заборонених законодавством (п. 43 Порядку).

Для отримання більш детальних роз’ясненнь мешканці Довгинцівсь-кого району можуть звернутися до управління праці та соціального захисту населення за адресою: вул. Дніпровське шосе, 16, каб. 110, телефон для довідок: 0681881010.