Постала одна з найгостріших екологічних та соціальних проблем міста та і України в цілому – масове спалювання опалого листя, сухих гілок

Від: 21 серпня 2018

Шановні мешканці!

Постала одна з найгостріших екологічних та соціальних проблем міста та і України в цілому – масове спалювання опалого листя, сухих гілок.

Шкода від спалювання листя і сухої трави багатолика і надзвичайно небезпечна.

При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

На присадибних ділянках рослини нерідко окроплюють пестицидами, котрі під час горіння листя чи трави також вивільняються в повітря. Спалювання листя призводить до руйнування ґрунтового покриву, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми.

Окрім безпосередньої загрози для здоров'я людини, спалювання листя і сухої трави призводить до такої екологічної шкоди як руйнація ґрунтового шару, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. За нормальних умов, коли листя перегниває, речовини необхідні для розвитку рослин повертаються в ґрунт. При згорянні ж утворюється зола. Не зважаючи на загальноприйняту думку, зола є далеко не найкращим добривом. Більше того, щорічне спалювання листя спричинює виснаження ґрунту та, відповідно, зменшення врожайності.

КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО:

- спалювати рослинні залишки на території підприємств, установ, організацій і населених пунктів, за винятком випадків, коли це здійснюється з використанням спеціальних установок;

- спалювати всі види відходів на прибудинкових територіях і в сміттєзбірниках, на території зелених насаджень;

- самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності чи її залишків у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, а також опалого листя в парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю в галузі охорони навколишнього природного середовища, або з порушенням умов такого дозволу тягне за собою адміністративну відповідальність.

Згідно ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків в смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, тягне за собою накладення штрафів: на громадян — від 170 до 340 грн.; на посадових осіб-від 850 до 1190 грн. У разі нанесення вогнем збитків паліям доведеться відшкодовувати і їх.

Якщо Ви помітили горіння сухої трави – спробуйте ліквідувати самотужки. У випадку пожежі негайно повідомте оперативно-рятувальну службу за номером «101».

Найбільш дружнім по відношенню до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування. Найціннішою характеристикою компосту є великий вміст у ньому необхідних рослинам хімічних сполук. Щорічне прибирання листя в парках призводить за 20 років до 50%-го зниження приросту деревини. Те саме відбувається і на присадибних ділянках, в садах.

Шановні громадяни, застерігаємо Вас від необдуманих дій!

Пам'ятаймо, що стан навколишнього природного середовища цілком і повністю залежить від нас!

У разі виявлення фактів спалювання опалого листя необхідно звертатися до:

Державної екологічної інспекції в Дніпропетровській області

(056) 377-27-48; 71-46-52.

Управління екології виконкому міської ради

74-56-41, 92-13-63

Виконкому Криворізької міської ради

74-00-00

Виконкому Довгинцівської районної в місті ради

405-11-11