Роз’яснення щодо призначення та виплати допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами

Від: 19 вересня 2018

Управління праці та соціального захисту населення надає роз’яснення щодо призначення та виплати  допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.

Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами призначається  та виплачується відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» та Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001р. № 1751.

Право на державну допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами мають вагітні жінки (у тому числі неповнолітні), які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, а саме:

- жінки з числа військовослужбовців Збройних Сил, Державної прикордонної служби, СБУ, військ цивільної оборони, інших військових формувань та осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ;

- жінки, звільнені з роботи у зв’язку з ліквідацією підприємства, установи та організації незалежно від форми власності за умови, що вагітна жінка була звільнена з роботи не раніше ніж за шість місяців до набуття права на одержання допомоги;

- жінки, зареєстровані в центрі зайнятості як безробітні;

- аспірантки, докторантки, клінічні ординатори, студентки вищих навчальних закладів I-IV рівня акредитації та професійно-технічних навчальних закладів;

- непрацюючі жінки;

- жінки, зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності, які не сплачують страхові внески до  Фонду соціального  страхування  з тимчасової втрати  працездатності.

Підставою для призначення допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами є видана лікувально-профілактичним закладом довідка встановленого зразка, заява матері, що складається за формою, затвердженою Міністерством соціальної політики України, а також довідка:

1. з основного місця служби, навчання про те, що жінка служить, навчається;

2. ліквідаційної комісії про те, що жінка звільнена з роботи у зв’язку з ліквідацією підприємства, установи та організації;

3. центру зайнятості про те, що жінка зареєстрована в центрі зайнятості як безробітна;

4. пенсійного фонду України про те, що жінка, яка є фізичною особою – підприємцем, перебуває (не перебуває) на обліку в органах Пенсійного фонду України те не сплачує страхові внески.

Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами призначається:

якщо звернення за нею надійшло не пізніше ніж через шість місяців з дня закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, і виплачується жінкам за весь період відпустки, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей – 70) календарних днів після пологів.

Допомога обчислюється сумарно та призначається жінкам у повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів. 

Непрацюючим жінкам та жінкам, зареєстрованим як суб’єкти підприємницької діяльності, - у розмірі 25 відсотків прожиткового мінімуму для працездатної особи, з розрахунку на місяць.

Розмір допомоги у зв’язку із вагітністю та пологами

Категорія отримувача

01.07.2018

непрацюючі жінки

460,25 грн./місяць

особи, які зареєстровані в центрі зайнятості, як застраховані особи

1440,00 грн./місяць

особи, які зареєстровані в центрі зайнятості, як незастраховані особи

544,00 грн./місяць

 

Допомога за місцем фактичного проживання призначається за умови неотримання зазначеної допомоги за зареєстрованим місцем проживання заявника. Перевірка відомостей щодо неотримання допомоги здійснюється органами соціального захисту населення з використанням інформаційних систем.