Роз’яснення щодо механізму виплати житлової субсидії у грошовій формі з 1 травня 2019 року

Від: 10 травня 2019

Управління праці та соціального захисту населення виконкому Довгинцівської районної в місті ради надає роз’яснення щодо механізму виплати житлової субсидії у грошовій формі з 01 травня 2019 року.

Постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі» визначено механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті Мінсоцполітики для виплати пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житло-комунальних послуг у грошовій формі.

Громадянам, які одержували житлову субсидію у попередньому опалювальному періоді у грошовій безготівковій формі, а також громадянам, які одержували таку субсидію у грошовій готівковій формі і у них (за даними управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг) відсутня заборгованість, крім одержувачів, які не змогли вчасно отримати житлову субсидію через АТ «Ощадбанк» у готівковій формі у зв’язку з тим, що перебували у складних життєвих обставинах, спричинених інвалідністю, віком, станом здоров’я), житлова субсидія на наступний строк призначається у готівковій формі.

Повторно із заявою про призначення та надання житлової субсидії у грошовій формі та декларацією про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії у травні 2019 року, мають звернутися:

- орендарі житла;

- внутрішньо переміщені особи;

- домогосподарства, яким субсидію було призначено не на всіх зареєстрованих осіб;

- домогосподарства, де є непрацюючі особи працездатного віку, в яких або відсутні доходи, або вони менші мінімальної заробітної плати;

- якщо у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства відбулися зміни протягом останнього року;

- особи, члени сім’ї яких не зареєстровані за адресою домогосподарства.

Якщо сума призначеної житлової субсидії перевищує 5 тис. гривень на місяць, її виплата здійснюється у грошовій безготівковій формі.

За бажанням одержувача субсидії, якому вона надається у грошовій готівковій формі, виплата субсидії з наступного місяця може здійснюватись у грошовій безготівковій формі на підставі відповідної заяви, поданої до управління праці та соціального захисту населення, в якій обов’язково зазначається номер мобільного телефону заявника.

Громадяни, яким призначено житлову субсидію, зобов’язані щомісячно сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми житлової субсидії, перерахованої управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг або виплаченої їм готівкою.