Збережемо первоцвіти!

Від: 11 березня 2020

Збережемо первоцвіти!

Первоцвіти – це екологічна група рослин, яка нараховує близько 500 видів. Розпускання квітів у них відбувається ще до появи листків на деревах. Підсніжники, проліски, ряст, первоцвіт, шафран, цибуля ведмежа, конвалія, вовчі ягоди – це неповний перелік первоцвітів, що можна зустріти в Україні.

Останніми роками кількість первоцвітів значно скоротилася. Рослини, які віщують нам прихід весни, за останні десятиліття опинилися на межі зникнення. Це відбувається внаслідок господарського освоєння місць зростання первоцвітів, намагання окремих людей перетворити їх на засіб заробітку. Масове їх зривання може привести до зникнення.

Первоцвіти є єдиним джерелом живлення для багатьох видів комах. Зникнуть первоцвіти - зникне величезна кількість метеликів, бджіл, джмелів, інших комашок. Цей ланцюжок неважко продовжити й до самої людини, яка, образно кажучи, рубає гілку, на якій сидить.

Дії щодо незаконного придбання та збуту об’єктів рослинного світу, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу від 1 700 до 3 655 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу. За незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладення штрафу від 510 до 1 700 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Звертаємось до мешканців району з проханням проявити екологічну свідомість, відмовитись від збирання та купівлі первоцвітів. Не стимулюйте недобросовісних громадян, які реалізовують первоцвіти. Це ж саме радьте іншим, аби зберегти унікальну українську природу. Цим ви збережете природне надбання країни для майбутніх поколінь.