Забезпечення санаторно-курортним лікуванням громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Від: 16 жовтня 2020

Забезпечення санаторно-курортним лікуванням громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Облік та забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, санаторно-курортними путівками здійснюється відповідно до ст.20 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та вимог постанови Кабінету Міністрів України від 23.11.2016 № 854 «Деякі питання санаторно-курортного лікування та відпочинку громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», якою затверджений Порядок надання грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку, здійснення доплат за рахунок власних коштів, виплати грошової компенсації громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (надалі Порядок).

Облік громадян, віднесених до категорії 1, які мають право на забезпечення путівками шляхом надання грошової допомоги, проводять органи соціального захисту населення за місцем проживання громадян.

Для взяття на облік для забезпечення путівкою шляхом надання грошової допомоги, громадянин, віднесений до категорії 1, подає до органу соціального захисту населення:

- заяву про взяття на облік для отримання путівки за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

- довідку для одержання путівки на санаторно-курортне лікування за формою 070/о;

- копію посвідчення громадянина, віднесеного до категорії 1;
- копію паспорта.

Громадяни, віднесені до категорії 1, забезпечуються путівками шляхом надання грошової допомоги відповідно до медичних показань з урахуванням пільг, передбачених законодавством для конкретної категорії осіб, у порядку черговості в межах бюджетних призначень. Розмір грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку у 2020 році становить:

- особам, віднесеним до категорії 1 – 7700 грн.;

- особам, віднесеним до категорії 1, із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм хребта та спинного мозку) – 23420 грн.

- дітям, яким установлено інвалідність, пов’язану з Чорнобильською катастрофою, та одному з батьків або особі, яка їх замінює – 15300 грн.

Після забезпечення санаторно-курортною путівкою громадяни знімаються з обліку для забезпечення путівкою.

За громадянами, віднесеними до категорії 1, які перебувають на обліку, але не отримали путівку в поточному році, зберігається право на забезпечення путівкою шляхом надання грошової допомоги на наступний рік за умови поновлення медичної довідки 070/о, якщо строк дії попередньої довідки закінчився.

У разі відмови від отримання санаторно-курортного лікування або відпочинку виплачується грошова компенсація у розмірі середньої вартості путівки в Україні, що встановлюється Кабінетом Міністрів щороку, у 2020 році розмір компенсації становить 573 грн.