Фактичний допуск працівника до роботи без повідомлення ДФС є триваючим порушенням

Від: 07 вересня 2016

Шановні роботодавці!

Фахівці Держпраці України листом Держпраці від 29.04.2016 р. № 5043/4/4.1-ДП-16 нагадують, що фактичний допуск працівника до роботи без повідомлення ДФС при тому, що особа продовжує працювати, є триваючим порушенням.

До адміністративної відповідальності за таке правопорушення можуть притягнути не пізніш як через два місяці з дня його виявлення. Нагадаємо, що за вказане правопорушення передбачений штраф розміром від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8500 до 17 000 грн.). У разі повторного порушення — від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 000 до 34 000 грн.).

ТЕКСТ ЛИСТА ДОДАЄТЬСЯ

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ПРАЦІ
ДЕПАРТАМЕНТ З ПИТАНЬ ПРАЦІ
ЛИСТ від 29.04.2016 р. № 5043/4/4.1-ДП-16

Відповідно до ч. 3 ст. 24 Кодексу законів про працю України працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Порядок повідомлення Державної фіскальної служби та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 р. N 413 "Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу".

Відповідальність за фактичний допуск працівника до роботи без відповідного повідомлення Державної фіскальної служби для посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб - підприємців, які використовують найману працю, визначена ч. 3 та 4 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення (штраф від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 до 17000 гривень), при повторному - від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17000 до 34000 гривень).

Відповідно до ч. 1 ст. 38 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП) адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, за винятком
випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу підвідомчі суду (судді).

Виходячи із викладеного вище, фактичний допуск працівника до роботи без повідомлення Державної фіскальної служби, при тому, що особа продовжує працювати, є триваючим порушенням, а тому повинні застосовуватись норми ч. 1 ст. 38 КпАП щодо притягнення до адміністративної відповідальності не пізніш як через два місяці з дня його виявлення.

Якщо Ви використовуєте найману працю без належно оформлених трудових відносин рекомендуємо виконати процедуру оформлення найманого працівника згідно трудового законодавства та повідомити Державну фіскальну службу за місцем реєстрації.

В разі виникнення питань із зазначеної інформації Ви можете звернутись до відділу розвитку підприємництва виконкому Довгинцівської районної в місті ради за телефоном 71-12-76, або до управлінні праці та соціального захисту населення виконкому Довгинцівської районної в місті ради за номером 71-51-26.