Навчання фізичних осіб, які надають соціальні послуги без здійснення підприємницької діяльності, основ догляду

Від: 17 листопада 2021

Навчання фізичних осіб основ догляду

Управління праці та соціального захисту населення виконкому Довгинцівської районної в місті ради повідомляє про впровадження навчання фізичних осіб, які надають соціальні послуги без здійснення підприємницької діяльності, основ догляду для подальшого надання соціальних послуг з догляду вдома:

- громадянам похилого віку;

- особам з інвалідністю;

- невиліковно хворим, а також хворим, що потребують тривалого лікування;

- дітям з інвалідністю;

- дітям, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет І типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітям, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органу, паліативної допомоги відповідно до переліку тяжких захворювань, розладів, травм, станів, що дають право на одержання державної допомоги на дитину, якій не встановлено інвалідність, надання такій дитині соціальних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 р. № 1161.

Типова програма навчання фізичних осіб основ догляду передбачає теоретичну, практичну підготовку та складення іспиту. Після проходження навчання та/або складення іспиту фізичні особи отримують довідку. Фізичні особи, які мають документ про медичну освіту, вважаються такими, що пройшли навчання і можуть надавати соціальні послуги з догляду.

Надавати послуги з догляду без проходження навчання, але склавши іспит з основ догляду, може:

- непрацююча фізична особа, яка протягом не менше трьох місяців до моменту звернення із заявою, постійно надавала соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги (крім осіб, що обслуговуються соціальними службами), і якій призначалася щомісячна компенсація;

- фізична особа, яка є одним із батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників, що не працюють, одинокою матір’ю (одиноким батьком) незалежно від факту роботи, навчання, служби, фактично здійснює догляд за дитиною з інвалідністю віком до 18 років і якій призначено надбавку на догляд за такою дитиною;

- фізична особа, яка є одним із батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, яка постійно проживає та здійснює догляд за дитиною, якій не встановлено інвалідність, але яка є хворою та потребує паліативної допомоги, і якій призначено державну допомогу на таку дитину.

Перелік організацій, які будуть здійснювати навчання фізичних осіб:

№ з/п Найменування організації Контакти Вартість навчання однієї фізичної особи
1. Дніпропетровська обласна організація Товариства Червоного Хреста України 49033, м. Дніпро, тупик Будівельний, буд. 12,
тел.: (099)2370352
вартість навчання уточнюється
2. Дніпропетровський обласний центр соціальних служб 49054, м. Дніпро, проспект Олександра Поля, буд. 83, офіс 2,
тел.: (056)3704818
вартість навчання уточнюється


Для отримання направлення на навчання
, фізичним особам, які планують надавати послуги з догляду, необхідно звернутися за місцем проживання до органів соціального захисту населення із заявою про включення до списків осіб, які надають соціальні послуги з догляду.

Разом із заявою надаються копії (з пред’явленням оригіналів):

- документа, що посвідчує особу;

- реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);

- документа, що підтверджує реєстрацію місця проживання.

Прийом документів від мешканців Довгинцівського району здійснюється управлінням праці та соціального захисту населення виконкому Довгинцівської районної в місті ради за адресою: вул. Дніпровське шосе, 16, каб. 112.

Телефони для довідок: (068)1881010, (056)4701112.