Про житлову субсидію

Від: 30 листопада 2021

Житлова субсидія надається відповідно до Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 14 серпня 2019 р. № 807 зі змінами та доповненнями).

На засіданні уряду 15 листопада 2021 року була прийнята Постанова № 1184 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Постановою передбачено можливість призначати житлову субсидію у наступних випадках:

- якщо у власності особи є саморобний транспортний засіб або мотоцикл вартістю менше чотирьох мінімальних заробітних плат, яким менше 5 років;

- якщо у працездатної особи відсутні доходи у зв’язку з перебуванням у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, якщо дитина потребує домашнього догляду, відповідно до пункту 3 частини першої статті 25 Закону України “Про відпустки”;

- у разі придбання житла за рахунок коштів, виділених з державного чи місцевого бюджету.

Крім того, при визначенні права осіб на отримання житлової субсидії не враховуються житлові приміщення, які розташовані у селищах міського типу, а також ті, на які оформлено спадщину.

Також врегульоване питання призначення житлової субсидії домогосподарству без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих, які не проживають за місцем реєстрації, а саме: майновий і матеріальний стан вищезазначених осіб не є перешкодою для виключення їх зі складу домогосподарства і вони не впливають на право домогосподарства отримувати житлову субсидію.

Збільшено з 20-ти до 40 (сорока) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян розмір простроченої понад три місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, неперевищення якого дає право на отримання житлової субсидії.

Постановою затверджені нові форми декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії.

Заява про призначення та надання житлової субсидії

Декларація про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії