Внесено зміни до Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми

Від: 03 січня 2019

Постановою Кабінету Міністрів України від 28 листопада 2018 р. № 996 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001р. № 1751 і від 21 листопада 2013 р. № 917» внесено зміни до Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1751.

Зміни у Порядку визначають умови призначення і виплату

- допомоги на дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет І типу (інсулінозалежні), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, на дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, яким не встановлено інвалідність (далі - допомога особі, яка доглядає за хворою дитиною). 

Допомога особі, яка доглядає за хворою дитиною, призначається одному з батьків, усиновлювачів, прийомних батьків, батьків – вихователів, опікуну, піклувальнику, який постійно проживає та здійснює догляд за дитиною, хворою на один або декілька видів таких захворювань, станів.

Для призначення допомоги особі, яка доглядає за хворою дитиною, до управління необхідно надати:

- заяву законного представника дитини, який постійно проживає та здійснює догляд за хворою дитиною, що складається за формою, встановленою Мінсоцполітики;

- копію свідоцтва про народження дитини (з пред’явленням оригіналу);

- документ, що підтверджує повноваження усиновлювача, прийомних батьків, батьків-вихователів;

- довідку про захворювання дитини на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет І типу (інсулінозалежні), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, про те, що дитина отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що видана лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу у порядку та за формою, встановленими МОЗ.

Допомога особі, яка доглядає за хворою дитиною, призначається:

- з дня звернення за її призначенням до органу соціального захисту населення;

- на кожну хвору дитину у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (1497,00 грн.), та виплачується шість місяців;

- незалежно від одержаних інших видів державної допомоги.