21 січня 2019 року відбулося районне свято до 100-річчя Соборності України історичне віче «Україна єдина»

Від: 23 січня 2019

21 січня на базі Криворізького навчально-виховного комплексу № 81 відбулося районне свято до 100-річчя Соборності України історичне віче «Україна єдина», участь в якому взяли участь заступник голови районної в місті ради з питань діяльності виконавчого органу Столітній С.В., учасники бойових дій на Сході України, педагогічні працівники та старшокласники закладів загальної середньої освіти Довгинцівського району.

Проходячи до зали, гості мали можливість ознайомитися з матеріалами виставки «Соборна Україна», де було представлено різні регіони країни.

Організатори заходу акцентували увагу присутніх на тому, що протягом тривалого часу українців було розділено кордонами, вони були змушені воювати один проти одного, захищаючи інтереси чужих народів та їх вождів, але завжди мріяли про соборну, незалежну країну. Епохальною датою в історії України стало 22 січня 1919 року, коли на майдані Святої Софії в Києві було проголошено про Злуку всіх українських земель - Української народної республіки (УНР) та Західноукраїнської народної республіки (ЗУНР).

Саме любов до Батьківщини, вболівання за її долю, боротьба українців за незалежність протягом тривалого історичного періоду і стали лейтмотивом заходу. Підсилити історичний контекст дозволило широке використання документальних матеріалів. Окремими змістовими лініями пройшли епоха козацтва, визвольні змагання 1918-1919 років, захист територіальної цілісності України в наш час.

Хвилиною мовчання було вшановано пам’ять криворіжців, які загинули на Сході країни. Підготовлена презентація дала можливість згадати їх обличчя та імена. З вітальним словом до присутніх у залі звернулися учасники АТО та ООС.

На екрані мультимедіо ожили події 22 січня 1990 року, коли Львів і Київ було об’єднано живим «ланцюгом єднання».

Особливу урочистість та святковість заходу було забезпечено яскравими виступами дитячих колективів закладів освіти Довгинцівського району: учнів та молодих педагогів Криворізького навчально-виховного комплексу №81, вокально-хореографічного ансамблю ЦДЮТ «Дружба» «Краплини сонця» (художній керівник Грицай О.В.), ансамблю бандуристів КНВК №81 «Джерельце» (художній керівник Юзефович М.П.), гуртка ЦДЮТ «Гармонія» «Козачата» (керівник Лісняк П.П.), танцювального колективу Криворізької педагогічної гімназії «Навколо світу» (керівник Розін О.М.).

Фіналом заходу стало спільне виконання пісні «Україна - це ми!», текст якої було представлено на екрані.