Результати діяльності Довгинціського відділу за 2011 рік

Від: 14 лютого 2012

Результати діяльності Довгинціського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у сфері державної реєстрації актів цивільного стану за 2011 рік

З метою висвітлення результатів діяльності у сфері державної реєстрації актів цивільного стану  за 2011 рік Довгинцівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Криворізького міського управління юстиції повідомляє, що відповідно до ст.6 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» до компетенції органів державної реєстрації актів цивільного стану відноситься: державна реєстрація народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті, внесення змін до актових записів цивільного стану, поновлення та анулювання їх, формування Державного реєстру актів цивільного стану громадян, збереження архівного фонду, який є однією із складових частин Національного архівного фонду України.

Протягом 2011 року відділом було складено 1047 актових записів про народження, у порівнянні з 2010 роком кількість зменшилась на 47 актових записів (1094). На щастя для реєстрації мертвонароджених дітей протягом 2011 року громадяни не звертались. Значно зменшився показник реєстрації народжень відповідно до статті 135 Сімейного кодексу України у 2010 році – 217, у 2011 році – 181.

У 2011 році було внесено 10 змін в актові записи про народження у зв’язку з  усиновленням дітей.

На жаль кількість актових записів про реєстрацію смерті суттєво більше, ніж реєстрацій народжень і складає 1362 актових записів, з них 11 актових записів складено на дітей у віці до одного року. У порівнянні з 2010 роком зменшився показник реєстрації смерті на 48 актових записів (1410).

Слід відмітити тенденцію збільшення реєстрацій шлюбів, разом з цим і збільшилась кількість реєстрацій шлюбів з іноземними громадянами, тому у 2010 році було зареєстровано 668 шлюбів, з них з іноземними громадянами – 21, а у 2011 році було зареєстровано 745 шлюбів, з них з іноземними громадянами - 32.

Реєстрація розірвання шлюбу здійснюється двома шляхами: шляхом подання заяви за взаємною згодою сторін подружжям, яке не має дітей  в 2011 році збільшилась -173, в 2010 році - 105 та шляхом розірвання шлюбу за рішенням суду в 2011 році зменшилась – 74, в 2010 році – 240.

Один із напрямків діяльності відділу є складення актових записів про зміну імені, таких у 2011 році було зареєстровано 35 актових записів, в порівнянні з 2010 роком кількість зменшилась на 3 актових записи.

Загальна кількість поновлених актових складає 13, в тому числі про народження – 8.

З метою повної, своєчасної та правильної реєстрації актів цивільного стану відділом проводиться практична робота по підвищенню кваліфікації працівників шляхом застосування різноманітних форм навчання:

- проведено 4 практичних занять з працівниками відділу на яких розглядались питання застосування вимог норм чинного законодавства, директивні листи Міністерства юстиції України, обговорювались проблемні питання, що виникають при державній реєстрації актів цивільного стану;

- проведено 16 оперативних нарад;

- проведено 13 семінарів з питань підвищення кваліфікації.

На виконання вимог Закону України «Про Державний реєстр виборців » відділом ведеться постійна співпраця з Довгинцівським відділом ведення Державного реєстру виборців. На виконання вимог ст. 22 Закону України «Про державний реєстр виборців», відділом проводиться робота по складанню списків виборців, які проживали та померли на території району (що підтверджено виданим свідоцтвом про смерть).

З 20.12.2008 року діє програмне забезпечення ДРАЦС громадян.

Приміщення архівосховища відповідають всім протипожежним нормам. Книги зберігаються в металевих шафах.

Належне та своєчасне внесення до Державного реєстру актів цивільного стану громадян, відомостей, що містяться в книгах державної ре6єстрації актів цивільного стану є актуальним питанням в роботі з архівним фондом починаючи з грудня 2008 року.

Згідно плану-графіку внесення до Державного реєстру актів цивільного стану громадян, затвердженого наказом Головного управління юстиції у Дніпропетровській області від 21.12.2011 року № 1538 «Про затвердження плану-графіку внесення до Державного реєстру актів цивільного стану громадян відомостей за 1995-1950 роки, що містяться в книгах реєстрації актів цивільного стану, які зберігаються в архівах відділів реєстрації актів цивільного стану міських, районних, міськрайонних управлінь юстиції у Дніпропетровській області» відділу необхідно вносити щомісячно 3750 архівних актових записів. У відділі працює 5 спеціалістів, навантаження на одного працівника відділу за поточний місяць складає – 750 актових записів.

Сума стягнутого державного мита протягом 2011 року складає 3747,34 грн.

Загальна сума отриманих коштів за надання платних послуг у 2011 році складає 300241 грн. 00 коп. а у 2010 році склала 258923 грн. 00коп., що на 41318 грн. 00 коп. більше за попередній рік.

Відділ проводить роз’яснення шлюбно-сімейного законодавства, яке регламентує порядок державної реєстрації актів цивільного стану. В установах, організаціях прочитано лекцій – 2, підготовлено статей - 4  , здійсн6ено виступів на радіо та на телебаченні -  7.

Крім запланованого, та з метою доведення до відома широкого кола громадськості щодо нормативно-правового регулювання, завдань та функцій покладених на Укрдержреєстр у приймальні відділу розташована відповідна інформація з цього питання.

Систематично усі працівники відділу здійснюють прийом громадян з усіх питань компетенції відділу, жодного разу не було порушено встановлений режим роботи, не отримано жодної скарги.

 

 

 

Заступник начальника управління-

начальник Довгинцівського відділу

державної реєстрації актів цивільного стану

Криворізького міського управління юстиції                                        С.М. Камєнєва