Призначення допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування

Від: 10 червня 2024

Напис Інформуємо на білому фоні

Близько чотирьох тисяч дітей в Україні щороку залишаються без батьківського піклування. З війною ця проблема набула особливого значення. Діти, на жаль, втрачають батьків, але жоден заклад не здатен замінити дитині сім'ю, забезпечити тепло і родинний затишок, подарувати дитинство.

Хтось з українців в сьогоднішніх реаліях приймає рішення усиновити дитину, а хтось – обирає варіант опіки. Так, наразі в сім'ях опікунів та піклувальників проживає майже 46 тис. дітей, тобто троє з чотирьох дітей-сиріт і дітей без батьківського піклування живуть сьогодні в родинах опікунів.

Нагадуємо, що для фінансової підтримки таких родин держава надає відповідні виплати.


Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, призначається і виплачується відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми».


Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, призначається на підставі рішення про встановлення опіки чи піклування.


Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, надається у розмірі, що становить 2,5 розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на дітей з інвалідністю, над якими встановлено опіку чи піклування, - 3,5 розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.


У разі якщо на дитину (на дитину з інвалідністю) виплачуються призначені у встановленому порядку пенсія, аліменти, стипендія, державна допомога (крім державної соціальної допомоги, що виплачується на дітей з інвалідністю відповідно до законодавства), розмір допомоги на дитину, над якою встановлено опіку чи піклування, визначається як різниця між 2,5 розміру прожиткового мінімуму (для дитини з інвалідністю, над якою встановлено опіку чи піклування, - 3,5 розміру прожиткового мінімуму) для дитини відповідного віку та розміром призначених пенсії, аліментів, стипендії, державної допомоги.


Розмір допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, становить:

  • на дітей до 6 років – 6 407,5 грн.;
  • на дітей до 6 років з інвалідністю – 8 970,5 грн.;
  • на дітей від 6 до 18 років – 7 990 грн.;
  • дитина з інвалідністю від 6 до 18 років – 11 186 грн.
 

Ця виплата адресується опікуну, але кошти є власністю дитини. Ці гроші можна як відкладати на рахунок дитини, поки вона зможе сама ними розпоряджатися, так і використовувати на її потреби.

Щоб отримати допомогу, опікун чи піклувальник має подати відповідну
заяву до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання.

Також подаються наступні документи:

  • копія рішення органу опіки та піклування або суду про встановлення опіки чи піклування над дитиною;
  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • довідка про реєстрацію місця проживання опікуна (піклувальника) та дитини;
  • довідки про місячні розміри пенсії, аліментів, стипендії, державної допомоги, що одержує на дитину опікун чи піклувальник;
  • медичний висновок про дитину з інвалідністю віком до 18 років.