Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області інформує

Від: 16 травня 2024

Напис Інформуємо на білому фоні

Актуальні питання щодо житлової субсидії

На актуальні питання, які стосуються призначення та розміру субсидії на житлово-комунальні послуги продовжує відповідати начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області Юрій Козак.

Що впливає на розмір житлової субсидії?

Нагадаю, що житлова субсидія — це адресна допомога, яка надається на відшкодування витрат з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Розмір житлової субсидії залежить від кількості осіб в складі домогосподарства, які звернулись за призначенням субсидії, розміру їх доходів, видів житлово-комунальних послуг і розміру загальної та опалюваної площі, а також на який період призначається — опалювальний чи неопалювальний.

Щодо кількості осіб в складі домогосподарства є таке питання: у квартирі зареєстровано чотири особи. Донька разом з двома онуками виїхали за кордон і знаходиться там вже другий рік. Скільки осіб буде враховано при призначенні субсидії?

Сьогодні багато людей звертаються з подібним питанням, бо їх члени родин були вимушені виїхати за кордон. Зазначу, що до складу домогосподарства включаються всі особи, які зареєстровані в житловому приміщенні, крім тих членів домогосподарства, які на день звернення за призначенням житлової субсидії перебувають за кордоном понад 60 днів.

Тобто, якщо у житловому приміщенні прописано четверо осіб, але троє виїхали за кордон (донька і 2 дітей) та перебувають там більше ніж 60 днів на день звернення за призначенням житлової субсидії, тоді житлова субсидія призначається з розрахунку на одного члена домогосподарства.

Житлові субсидії виплачують не так, як пенсії - не місяць в місяць, а у наступному за попередній, тобто за березень субсидію виплатили у квітні і т. д. Так от, чомусь розмір субсидії, який виплачено у березні, не однаковий із розміром, виплаченим у квітні. Чому це так?

Таке може бути. Перерахунок розміру житлової субсидії в межах установленого строку її призначення без звернення громадян також здійснюється уповноваженим органом в березні на березень-квітень та/або серпні на серпень-вересень, у випадку зменшення або збільшення середньомісячного сукупного доходу домогосподарства на понад 50 %.

Отже, при проведенні перерахунку за березень поточного року для розрахунку розміру житлової субсидії враховано доходи членів домогосподарства за III і IV квартали попереднього календарного року. А для розрахунку житлової субсидії на серпень буде враховано доходи за I і II квартали поточного календарного року. Змінюються доходи — змінюються розміри житлової субсидії.

Тепер запитаємо чому у багатьох отримувачів житлової субсидії змінився її розмір за квітень?

Для тих, хто вперше буде звертатися за субсидією, зверну увагу, що житлова субсидія призначається з місяця звернення до кінця опалювального сезону і розраховується з урахуванням тривалості опалювального сезону з
16 жовтня по 15 квітня включно.

Саме тому розмір житлової субсидії за квітень, який виплачується у травні, змінився: житлову субсидію на оплату централізованого, автономного та індивідуального опалення (постачання теплової енергії, постачання та розподілу природного газу / електричної енергії для опалення) за квітень розраховано із застосуванням соціальних нормативів за 15 днів (з 1 по 15 квітня включно).

А чому розмір житлової субсидії іноді буває 0,00 грн? Як це розраховується?

Житлова субсидія призначається, якщо є різниця між сумою, яку необхідно сплачувати за житлово-комунальні послуги (за соціальними нормативами), та сумою обов’язкового платежу. Обов’язковий платіж для кожної сім’ї визначається індивідуально. Він залежить від сукупного доходу членів домогосподарства на одну людину.

Якщо сума сплати за житлово-комунальні послуги не перевищує розмір обов’язкового платежу, субсидія становитиме 0,00 грн.

Звертаю увагу, що, у разі зміни цін і тарифів на житлово-комунальні послуги, Пенсійний фонд проводить перерахунок без звернення громадян.

Чи потрібно після завершення опалювального сезону знов звертатися за призначенням субсидії?

Якщо в отримувача житлової субсидії не змінилися дані про майновий стан та/або склад домогосподарства, то по завершенню опалювального сезону, з травня, субсидія призначається автоматично.

Водночас серед субсидіантів є певні категорії, яким субсидію з травня призначатимуть за їхнім зверненням із заявою та декларацією про доходи і витрати.

На наступний сезон житлова субсидія призначається за особистим зверненням, якщо:

  • заявник (член домогосподарства) орендує житлове приміщення, за яке сплачує житлово-комунальні послуги;
  • у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи;
  • кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб у домогосподарстві менша, ніж кількість зареєстрованих;
  • якщо житлову субсидію в попередній опалювальний сезон  було розраховано  в розмірі 0,00 грн;
  • домогосподарство претендує на призначення житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.
 

Важливо знати: у разі подання заяви протягом двох місяців з початку неопалювального сезону житлова субсидія призначається з початку такого сезону, але не раніше дня виникнення права на її отримання.