Нагадування про поводження із зеленими насадженнями на території Довгинцівського району

Від: 25 квітня 2023


Поводження з зеленими насадженнями регламентується Законом України «Про благоустрій населених пунктів», Правилами утримання зелених насаджень в населених пунктах України (Наказ Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10.04.2006 №105), Порядком видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах (постанова КМУ від 01.08.2006 №1045), інші законодавчі акти.

Видалення зелених насаджень на території району здійснюється за рішенням виконавчого комітету Довгинцівської районної в місті ради на підставі заяв про знесення насаджень, поданих юридичною або фізичною особою.

Головними причинами для видачі дозволу на знесення насаджень є:

• незадовільний стан насаджень (сухі, аварійно похилені, фаутні);

• ліквідація аварійної ситуації на інженерних мережах;

• відновлення світлового режиму в житловому приміщенні, що затіняється деревами;

• досягнення деревом вікової межі;

• ліквідація наслідків стихійного лиха, аварійної та надзвичайної ситуації;

• будівництво об’єктів архітектури.

Відповідно до Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України усереднена вікова межа експлуатації швидкоростучих порід дерев (акація, тополя, береза, верба інші) для насаджень, які знаходяться на вулицях, прибудинкових територіях, складає 45 років. На сьогоднішній день більшість насаджень тополі, акації, досягла своєї вікової межі і потребує заміни.

Про це засвідчують буревії, після яких відмічаються непоодинокі випадки падіння дерев на тротуари, проїжджу частину вулиць, прибудинкові території, в результаті чого виникає загроза здоров’ю громадян та їх майну, пошкоджуються мережі та будівлі міста.

Виконком Довгинцівської районної в місті ради звертає увагу управителів багатоквартирних будинків, голів ОСББ, ЖБК про необхідність оформлення відповідних дозвільних документів на видалення зелених насаджень що мають незадовільний стан (або інші причини для знесення), в разі їх наявності на прибудинкових та прилеглих територіях.