Офіційний вебсайт виконкому
Довгинцівської районної в місті ради

Як провести новорічні свята без шкоди для здоров’я

опубліковано: 25/12/2025 оновлено: 25/12/2025

Напередодні новорічних свят, українці активно готуються до святкувань, заздалегідь купуючи продукти та смаколики. Саме в цей час особливо важливо звернути увагу на якість і безпечність харчових продуктів, адже велика кількість страв, недотримання правил гігієни та переїдання можуть призвести до кишкових розладів і харчових отруєнь, створюючи додаткове навантаження на організм.

Щоб убезпечити себе, нагадуємо:

  • завчасно не купуйте продукти, особливо ті, що швидко псуються;
  • беріть до уваги умови реалізації продуктів та терміни їх придатності;
  • не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • купуйте продукти у спеціалізованих магазинах або на агропродовольчому ринку, на яких проводиться ветеринарно-санітарна експертиза продуктів;
  • дотримуйтеся правил зберігання харчових продуктів, товарного сусідства у холодильному обладнанні (сира продукція окремо від готової продукції);
  • дотримуйтеся правил особистої гігієни перед приготуванням їжі та її прийманням;
  • вживайте лише свіжоприготовану їжу, салати зберігайте в незаправленому вигляді (заправляйте їх безпосередньо перед вживанням);
  • споживайте страви одразу після приготування, а у випадку повторного споживання – обов’язково піддавайте їх ретельній термічній обробці;
  • зберігання страв без дотримання температурного режиму не має перевищувати 2 годин;
  • неодмінно помістіть у холодильник м’ясо та м’ясні страви, рибу і морепродукти, молочні продукти, салати, кондитерські вироби з кремом;
  • кондитерські вироби з масляним кремом зберігайте при температурі +2°С – +6°С не більше 36 годин, із заварним кремом – не більше 6 годин;
  • свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте проточною водою;
  • не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їхньої якості;
  • молоко перед споживанням слід обов’язково кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
  • м’ясо необхідно добре проварювати та просмажувати;
  • не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні;
  • їжте невеликими порціями, з перервами;
  • не забувайте про питний режим.

Своєчасна увага до перших симптомів харчового отруєння — запорука збереження здоров’я та гарного самопочуття. У разі появи болю в животі, нудоти, блювання, проносу, підвищеної температури чи слабкості важливо негайно звернутися до закладів охорони здоров’я. Нехай святкові дні принесуть лише радість, безпеку та міцне здоров’я!