Надання житлової субсидії

Від: 28 січня 2021

Надання житлової субсидії

Житлова субсидія надається відповідно до Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 14 серпня 2019 р. № 807 зі змінами та доповненнями).

Житлова субсидія призначається за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги в межах соціальної норми житла, соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами і розміром обов’язкового відсотка платежу, визначеного в порядку, встановленого Кабінетом Міністрів України.

Житлова субсидія може призначатися:

- на загальних підставах особам, які набули права власності на житло протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії, зокрема шляхом успадкування;

- особам, які не мають доходів і відповідно до законодавства звільнені від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Також передбачена можливість призначення на загальних підставах житлових субсидій особам, яким надається допомога по частковому безробіттю на період карантину, без вимоги обов’язковості сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому від мінімального, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи.

При обчисленні розміру житлових субсидій до середньомісячного сукупного доходу зазначених осіб, а також осіб, які отримують щомісячну компенсаційну виплату, призначену непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за особою з інвалідністю І групи, включати фактично отримані такими особами доходи.

За рішенням комісії:

- житлова субсидія може призначатися домогосподарствам, у складі яких є особи, що офіційно працюють за кордоном у країнах, з якими Україною не укладено договір про соціальне забезпечення, або перебувають за кордоном у період догляду за дитиною досягнення нею трирічного віку.

Житлова субсидія не призначається:

- якщо загальна площа житлового приміщення перевищує 130 кв. метрів для квартири у багатоквартирному будинку та 230 кв. метрів для індивідуальних будинків (крім житлових приміщень дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, багатодітних сімей, сімей, у яких на початок місяця, з якого призначається субсидія, проживають троє і більше дітей, з урахуванням тих, над якими встановлено опіку чи піклування).