Про необхідність оформлення правовстановлюючих документів на землю

Від: 04 лютого 2021

З метою запобігання втрат надходжень коштів до бюджету міста від сплати за землю, керуючись рішенням Криворізької міської ради від 31.03.2016 № 381 «Про обсяг і межі повноважень районних у місті рад та їх виконавчих органів» зі змінами, статтею 206 Земельного кодексу України (використання землі в Україні є платним, плата за землю справляється відповідно до закону), виконком районної в місті ради інформує громадян та суб'єктів господарювання району про необхідність оформлення правовстановлюючих документів на землю при використанні земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна, які належать громадянам та суб'єктам господарювання на праві приватної власності.

Надаємо роз'яснення, що земельні відносини в Україні регулюються Земельним кодексом України, а справляння плати за землю – Податковим кодексом України.

Право власності або користування земельною ділянкою підтверджується відповідно державним актом або договором оренди землі. Право власності на земельну ділянку, право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав (стаття 125 Земельного кодексу України).

Відповідно до статті 120 Земельного кодексу України, з моменту набуття права власності на будівлю або споруду, розміщеної на земельній ділянці, яка знаходиться у власності або користуванні, до набувача переходить право власності або користування на земельну ділянку, на якій розташований цей об’єкт, а з ним і обов’язок сплачувати земельний податок чи орендну плату.

Статтею 79 Земельного кодексу України визначено поняття земельної ділянки, а саме: земельна ділянка – це частина земної поверхні з установленими межами, певним місцем розташування, з визначеними щодо неї правами.

Відповідно до пункту 269.1 статті 269 Податкового кодексу України платниками земельного податку є:

- власники земельних ділянок, земельних часток (паїв);

- землекористувачі.

Об’єктом оподаткування земельним податком, відповідно до пункту 270.1 статті 270 Податкового кодексу України, є:

- земельні ділянки, які перебувають у власності або постійному користуванні;

- земельні частки (паї), які перебувають у власності.

Базу оподаткування визначено пунктом 271.1 статті 271 Податкового кодексу України, а саме:

- нормативна грошова оцінка (НГО) земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації;

- площа земельних ділянок, НГО яких не проведено.

Пунктами 1, 2, 3 статті 288 Податкового кодексу України «Орендна плата» визначено, що підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки. Платником орендної плати є орендар земельної ділянки; об'єктом оподаткування орендною платою є земельна ділянка, надана в оренду.

Пунктом 5 цієї статті визначено, що розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу: орендна плата не може бути меншою за розмір земельного податку; для земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких проведено, у розмірі не більше 3 відсотків їх нормативної грошової оцінки, для земель загального користування - не більше 1 відсотка їх нормативної грошової оцінки, для сільськогосподарських угідь - не менше 0,3 відсотка та не більше 1 відсотка їх нормативної грошової оцінки.

Також повідомляємо, що ст. 281 Податкового кодексу України визначені пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб. Від сплати податку звільняються:

281.1.1 інваліди першої і другої групи;

281.1.2 фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

281.1.3 пенсіонери (за віком);

281.1.4 ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";

281.1.5 фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Звільнення від сплати податку поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм (п. 281.2 ст. 281 ПКУ).

Також доводимо до Вашого відома, що у 2021 році для фізичних та юридичних осіб, які використовують земельні ділянки без правовстановлюючих документів на землю, ставка податку становить 3,0 відсотка від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.