Порядок призначення житлових субсидій

Від: 26 травня 2021

Порядок призначення житлових субсидій

Житлова субсидія надається відповідно до Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 14 серпня 2019 р. № 807 зі змінами та доповненнями).

На засіданні уряду 19 травня 2021 року була прийнята Постанова №505 «Деякі питання призначення житлових субсидій».

Постановою передбачено:

Розгляд питань щодо призначення житлової субсидії на наступний період домогосподарствам, які отримували житлову субсидію в опалювальному сезоні 2020-2021 років, проводиться без звернення громадян, крім домогосподарств, яким житлова субсидія:

- надавалася у грошовій безготівковій формі;

- була призначена за фактичним місцем проживання осіб (орендарі житлових приміщень (будинків); індивідуальні забудовники, будинки яких не прийнято в експлуатацію, внутрішньо переміщені особи);

- була призначена без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку), які не проживають за місцем реєстрації.

Рішення про призначення житлових субсидій домогосподарствам без звернення громадян приймається на підставі інформації Міністерства фінансів за результатами проведеної верифікації даних щодо одержувачів житлових субсидій у квітні 2021 року на відповідність вимогам підпункту 1,2,4,8-10 пункту 14 Положення.

До 1 вересня 2021 року громадяни, які отримували житлову субсидію в опалювальному сезоні 2020-2021 років і яким її призначення на наступний період проводиться без звернення, повинні повідомити органам соціального захисту населення про наявність умов, за яких житлова субсидія не призначається (умови, за яких житлова субсидія не призначається, визначені у пункті 14 Положення про порядок призначення житлових субсидій.

Постановою затверджені нові форми заяви про призначення та надання житлової субсидії та декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії.