Про внесення змін до Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації

Від: 13 вересня 2021

Про внесення змін до Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації

З метою організації роботи по забезпеченню технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення повідомляємо, що постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021 року № 362 внесено зміни до Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні та інші засоби реабілітації, переліку таких засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 року № 321.

Відповідно до внесених змін, для забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації або виплати компенсації особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю, інша особа або їх законні представники подають до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення або до центрів надання адміністративних послуг (далі - ЦНАП) заяву про забезпечення засобом реабілітації (виплату компенсації) за формою, затвердженою Мінсоцполітики, у паперовій формі або через електронний кабінет особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи (далі - електронний кабінет особи) або через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

Разом із заявою про забезпечення засобом реабілітації (виплату компенсації) надається пакет документів, визначений п. 14 Порядку. У разі подання заяви через електронний кабінет особи у цей же день вносяться дані та/або скановані копії документів з метою формування особової справи.

Через електронний кабінет особи та Єдиний державний вебпортал електронних послуг заява подається із застосуванням електронного підпису.

Орган соціального захисту населення (ЦНАП):

1) сканує документи, визначені в пункті 14 Порядку;

2) ознайомлює та надає особі з інвалідністю, дитині з інвалідністю, іншій особі або їх законним представникам інформаційні матеріали щодо:

- переліку підприємств із зазначенням їх контактних даних, до яких такі особи можуть звернутися з питань забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, який розміщений на офіційних вебсайтах Мінсоцполітики та Фонду;
- каталогу технічних та інших засобів реабілітації, якими такі підприємства забезпечують осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших осіб;
- механізму забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації та отримання компенсації;

3) надає інформацію щодо електронного кабінету особи, його функціоналу та офіційного вебсайту Мінсоцполітики;

4) надає інформацію щодо сумісності технічних та інших засобів реабілітації.

Орган соціального захисту населення (ЦНАП) один раз на два тижні передає заяви про забезпечення засобом реабілітації (виплату компенсації) разом з документами в паперовій формі до територіальних відділень Фонду.

Територіальне відділення Фонду соціального захисту інвалідів:

1) Приймає від органу соціального захисту населення (ЦНАП) захищеними каналами зв’язку та в паперовій формі заяви про забезпечення засобом реабілітації (виплату компенсації) разом з документами, зазначеними у п. 14 Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 року № 321, зі змінами.

2) Формує особову справу особи у банку даних з документів, на підставі яких відбулося забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації (ТЗР).

3) Опрацьовує сформовану особову справу у банку даних.

4) Формує в особовій картці особи електронне направлення та інформує про це особу.

5) Укладає договори (додаткові угоди) та підписує акти приймання-передачі робіт (надання послуг) з підприємством на забезпечення осіб ТЗР та проведення ремонту ТЗР.

6) Перераховує підприємству бюджетні кошти після забезпечення особи ТЗР; надання послуг післягарантійного ремонту ТЗР.

7) Приймає заявки на ремонт ТЗР.

8) Вимагає розірвання договору з підприємством та повернення сплаченої суми за ТЗР, якщо підприємство безоплатно не усунуло недоліки ТЗР, у разі виявлення протягом гарантійного строку браку або поломки ТЗР, які виникли не з вини особи.

9) Приймає рішення про виплату компенсації вартості ТЗР.

Прийом документів на забезпечення засобами реабілітації мешканців Довгинцівського району здійснюється управлінням праці та соціального захисту населення виконкому Довгинцівської районної в місті ради за адресою: вул. Дніпровське шосе, 16, каб. 110.

Телефони для довідок: (068)1881010, (056)4701112.