Роз’яснення щодо порядку призначення та виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги

Від: 19 вересня 2018

Управління праці та соціального захисту населення надає роз’яснення щодо порядку призначення та виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги.

Компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги призначається та виплачується  відповідно до Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2004 р. № 558.

Право на призначення вищезазначеної компенсації має непрацююча фізична особа, яка постійно надає соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, дітям-інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги та особа, яка досягла пенсійного віку, визначеного статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та інваліди, що надають соціальні послуги.

Компенсація  призначається виходячи з прожиткового мінімуму для працездатних осіб та для осіб, які втратили працездатність у розмірах:

15 відсотків – фізичним особам, які надають соціальні послуги інвалідам І групи;

10 відсотків - фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, які за висновком лікарсько-консультаційної комісії потребують постійного стороннього догляду і не здатні до самообслуговування, інвалідам ІІ групи та дітям-інвалідам;

7 відсотків -  фізичним особам, які надають соціальні послуги інвалідам ІІІ групи та хворим, які за висновком лікарсько-консультаційної комісії потребують постійного стороннього догляду і не здатні до самообслуговування.

Фізична особа, яка надає соціальні послуги, має право одержувати тільки одну компенсацію незалежно від кількості обслуговуваних осіб, видів та обсягу послуг.

Для призначення компенсації фізичною особою, яка надає соціальні послуги, подаються такі документи:

- заява про згоду надавати соціальні послуги;

- паспорт або інший документ, що посвідчує особу;

- висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що стан її здоров’я дозволяє постійно надавати соціальні послуги;

- копія трудової книжки, а у разі її відсутності  - письмове повідомлення особи із зазначенням інформації про відсутність трудової книжки та про останнє місце роботи чи отримання доходів;

- заява про надання згоди на проведення перевірки даних про доходи особи з використанням відомостей Державного реєстру фізичних осіб-платників податків.

Особа, яка потребує надання соціальних послуг, або її законним представником (у разі визнання цієї особи недієздатною) надає:

- заяву про необхідність надання соціальних послуг;

- паспорт або інший документ, що посвідчує особу;

- копія довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією (форма № 157-1/0, затверджена наказом МОЗ від 30.07.2012);

- висновок лікарсько-консультаційної комісії про необхідність постійного стороннього догляду та нездатність особи до самообслуговування (за винятком інвалідів І групи, інвалідність яких встановлена безстроково та які згідно з довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією потребують постійного стороннього догляду).

Законним представником дитини, яка потребує надання соціальних послуг надається:

 - заява про необхідність надання соціальних послуг;

 - копія свідоцтва про народження дитини;

 - висновок лікарсько-консультаційної комісії про необхідність постійного  стороннього догляду та нездатність особи до самообслуговування.

Компенсація не призначається:

1.Фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам, яким призначено:

 - державну соціальну допомогу на догляд відповідно до ЗУ «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам»;

 - надбавку на догляд або державну соціальну допомогу на догляд відповідно до ЗУ «Про пенсійне забезпечення»;

 - відшкодування витрат на надання послуг по догляду відповідно до ЗУ «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності».

2. Фізичним особам, які надають соціальні послуги на платній основі;

3. Фізичним особам, які надають соціальні послуги і отримують допомогу на догляд відповідно до ЗУ «Про психіатричну допомогу»;

4. Самозайнятій особі;

5. Фізичним особам, які проходять альтернативну (невійськову) службу;

6. Фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, хворим, які за висновком лікарсько-консультаційної комісії потребують постійного стороннього догляду і не здатні до самообслуговування та перебувають у трудових відносинах, у тому числі на умовах неповного робочого дня (крім роботи вдома).

При зверненні до управління із заявою про призначення компенсації та надання відповідного пакету документів, компенсація фізичній особі, яка надає соціальні послуги призначається з дня звернення.