Надання житлових субсидій на період здійснення заходів щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19

Від: 02 квітня 2020

25 березня 2020 року на засіданні Кабінету Міністрів України була прийнята постанова № 247 «Про особливості надання житлових субсидій». Постанова набрала чинності з 01 квітня 2020 року.

Прийняте рішення спрощує надання житлових субсидій на період здійснення заходів щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України, а саме:

1. Забороняється на період карантину припинення надання житлових субсидій у випадках, передбачених Положенням про порядок призначення житлових субсидій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. № 848, крім обставин, що унеможливлюють надання житлової субсидії, зокрема у разі переїзду домогосподарства в інше житлове приміщення (будинок) або у разі смерті одинокої особи.

2. Буде проведено призначення житлової субсидії на наступний період усім домогосподарствам, які отримували житлову субсидію в опалювальному періоді 2019-2020 років, без заяв громадян про призначення житлових субсидій, не застосовуючи вимоги пункту 78 Положення, а саме якщо:

у складі яких є особи, зазначені у підпункті 3 пункту 14 цього Положення (за винятком осіб, зазначених в абзацах шостому та сьомому підпункту 3 пункту 14 цього Положення);

у складі яких є внутрішньо переміщені особи;

у складі яких кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб менша, ніж кількість зареєстрованих осіб;

які звертаються за призначенням житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива;

які орендують житлове приміщення для проживання і звертаються за житловою субсидією на оплату житлово-комунальних послуг.

3. Призначення житлової субсидії громадянам, які були звільнені з роботи в період карантину відповідно до пункту 1 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України і зареєструвалися в службі зайнятості як безробітні, проводиться на підставі заяв про призначення житлових субсидій та інформації центрів зайнятості щодо їх перебування на обліку.

При цьому для розрахунку житлової субсидії враховується розмір призначеної допомоги по безробіттю без урахування сум отриманої заробітної плати.

4. На період карантину проводиться розрахунок житлових субсидій з урахуванням збільшених на 50 відсотків соціальних нормативів, у межах яких надається субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, незалежно від кількості днів дії карантину на місяць.

5. Зміни до формули, на підставі якої обраховується обов’язковий відсоток платежу будуть внесені з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відмінено карантин.

Враховуючи Постанову Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», та оголошення карантину в країні, заява та декларація про призначення житлової субсидії можуть бути надіслані через:

- відділення поштового зв’язку АТ «Укрпошта» на адресу:

м. Кривий Ріг,
вул. Дніпровське шосе, 16,
управління праці та соціального захисту населення;

- вебпортал Мінсоцполітики або портал державних послуг iGov.gov.ua з накладенням кваліфікованого електронного підпису.