Забезпечення дітей з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації

Від: 13 липня 2020

Забезпечення дітей з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації

Забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших категорій громадян технічними та іншими засобами реабілітації здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 № 321 «Про затвердження Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні засоби реабілітації, переліків таких засобів» із змінами.

До технічних та інших засобів реабілітації, якими забезпечуються діти з інвалідністю через структурні підрозділи з питань соціального захисту населення належать:

- протезно-ортопедичні вироби, в тому числі ортопедичне взуття;
- спеціальні засоби для самообслуговування та догляду;
- засоби для пересування;
- допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому;
- меблі та оснащення;
- спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією.

До технічних та інших засобів реабілітації, за які за бажанням законного представника дитини з інвалідністю виплачується компенсація, належать:

- допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому;
- спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією;
- протези молочної залози, ліфи для кріплення протезів молочної залози, в тому числі спеціальні ліфи для занять фізичною культурою і плаванням (купальник), ортези на верхні кінцівки, зокрема компресійні рукави;
- друге крісло колісне.

Дітям з інвалідністю по слуху віком від семи років виплачується компенсація у розмірі граничної ціни за придбання мобільного телефона (з функцією відеоспілкування).

Підставою для виплати компенсації дітям з інвалідністю по слуху за мобільний телефон (з функцією відеоспілкування) є висновок відповідно МСЕК або ЛКК, що підтверджує інвалідність по слуху, та фіскальний чек, що підтверджує придбання товару.

Законні представники дітей з інвалідністю по слуху віком від семи років можуть придбати планшет замість мобільного телефона (з функцією відеоспілкування) із строком п’ять років, на який видано виріб. Законним представникам дітей з інвалідністю по слуху віком від семи років, що надали фіскальний чек, який підтверджує придбання планшета замість мобільного телефона (з функцією відеоспілкування), відшкодовується вартість планшета в межах граничної ціни на мобільний телефон (з функцією відеоспілкування).

Законним представникам дітей з інвалідністю по зору віком від 14 років виплачується компенсація за придбання годинника (електронного - дітям віком від шести років), мобільного телефона (дітям віком від семи років). Гранична вартість мобільного телефону становить 3252,0 грн.

Медичні показання для забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації для дітей з інвалідністю визначають лікарсько-консультативні комісії лікувально-профілактичних закладів з оформленням індивідуальної програми реабілітації.

Для взяття на облік законний представник дитини з інвалідністю подають органу соціального захисту населення, заяву про взяття на облік за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

Разом із заявою про взяття на облік пред’являються такі документи:

- паспорт громадянина України, або свідоцтво про народження (для дітей віком до 14 років);
- висновок ЛКК про встановлення інвалідності
- індивідуальна програма реабілітації;
- копія документа, що засвідчує реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків,
- довідка про реєстрацію місця проживання.

Законний представник дитини з інвалідністю подає документи, що посвідчують його особу та підтверджують її спеціальний статус та повноваження.

З переліком підприємств, які відповідають кваліфікаційним вимогам із зазначенням контактних даних, до яких такі особи можуть звернутися з питань забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, електронним каталогом технічних та інших засобів реабілітації, якими такі підприємства забезпечують осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших осіб та сумісністю технічних та інших засобів реабілітації під час їх призначення можна ознайомитись самостійно на сайті Міністерства соціальної політики України в розділі «Інвалідність», або звернувшись до управління праці та соціального захисту населення за адресою: вул. Дніпровське шосе, 16, тел. 0681881010.