Шановні мешканці міста ОБЕРЕЖНО БОТУЛІЗМ!

Від: 19 червня 2015

Розпочато період домашнього консервування, яке приваблює доступністю, можливістю приготувати продукти за власним смаком, зберегти і використати дари садів та городів, зберегти м’ясо вирощених тварин та птиці, рибу любительського улову, зібрані гриби та лісові ягоди. Нагадуємо чим вони можуть бути небезпечні. Адже при вжи-ванні продуктів, які були заготовлені з порушенням технологічного процесу: неякісне миття продуктів (м’яса, риби, овочів, фруктів), не дотримання температурних режимів при стерилізації та зберіганні можуть спричинити таке небезпечне захворювання, як ботулізм. Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, яке виникає в резуль-таті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), що виробляються бактеріями ботулізму. Цей токсин є одним з найсильніших від усіх відомих біологічних отрут.

Профілактика ботулізму базується на чіткому дотриманні правил обробки продуктів, приготування (консервування), зберігання грибних, м’ясних, рибних консервованих продуктів, копчених м’ясних напівфабрикатів, рибних продуктів домашнього виготовлення. В жодному разі не слід купувати на ринках консервовані продукти домашнього виготовлення з рук. Для консервування овочів, грибів слід відбирати лише свіжі, непошкоджені плоди, ретельно очищені від землі. Зім’яті та злежані, надгнилі овочі і фрукти переробляти не можна. Не менш важливо дотримуватись і правил варіння та нормування солі та оцту. В кислому середовищі мікроб ботулізму розвивається значно повільніше. Якщо кришка здулася або відкрилась – банку необхідно викинути, продукт зіпсувався. В жодному разі не можна куштувати, такі консерви знищують. Отже, будьте дуже обережні з консерво-ваними, в’яленими, копченими продуктами домашнього приготування.

Не купуйте продукти харчування у місцях стихійної торгівлі.