Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб

Від: 11 грудня 2023


Згідно зі ст. 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою КМУ від 01.10.2014 № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб», управління праці та соціального захисту населення проводить облік внутрішньо переміщених осіб шляхом оформлення і видачі довідок про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб.

Допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам призначається і виплачується відповідно до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою КМУ від 20.03.2022 № 332.

21 листопада 2023 року Кабінет Міністрів України на своєму засіданні вніс зміни до низки урядових постанов щодо обліку та виплат на проживання для ВПО.

Зокрема:

-внутрішньо переміщені особи, які звертаються вперше за допомогою та перебували за кордоном понад 30 днів і повернулись в Україну, можуть звертатися за призначенням виплат через 15 робочих днів після повернення в Україну;

-внутрішньо переміщеним особам, які повернулись в Україну після 01.08.23 р., але раніше втратили допомогу через перебування за кордоном понад 30 днів, виплату призначитимуть за особистим зверненням. Це можливо через 15 робочих днів після повернення в Україну, виплата призначатиметься на 6 місяців;

-ВПО, які після 1 серпня 2023 змушені були повторно покинути свої домівки через обов’язкову/примусову евакуацію (в т.ч. через підрив окупантами Каховської ГЕС) зможуть отримувати допомогу протягом ще 6 місяців.

-якщо людина відмовилась від виплати, допомога на проживання буде призначатися повторно, якщо:

- після припинення виплати допомоги, житло людини було знищено або пошкоджено;

- людина повторно перемістилася з територій, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих, перелік яких затверджено Мінреінтеграції.

Також у допомозі на проживання для ВПО запроваджено додаткові інструменти стимулювання внутрішньо переміщених осіб працездатного віку до працевлаштування.

Зокрема, для тих ВПО, яким допомога призначатиметься з моменту ухвалення цих змін, та які є працездатного віку, але не працюють, протягом трьох місяців після призначення допомоги потрібно буде або стати на облік в Державну службу зайнятості, або отримати іншу допомогу за програмами Мінекономіки щодо працевлаштування, або ж працевлаштуватися, зареєструватися як ФОП чи отримати ваучер на навчання тощо.

Водночас, норма щодо необхідності сприяти своєму працевлаштуванню під час отримання допомоги на проживання для ВПО не поширюється на осіб з інвалідністю, осіб з тяжкою хворобою дітей, тих, що здійснюють догляд за особою, надають соціальні послуги чи мають інші обгрунтовані причини, чому вони не можуть працевлаштуватись на даний момент.