Статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів

Від: 13 жовтня 2023


Відповідно до Постанов Кабінету Міністрів України від 05.04.2017 № 268 "Про затвердження Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів", від 01.06.2023 № 547 «Про внесення змін до Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів», затверджений Порядок надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Право на отримання статусу має дитина, а також особа, яка на час воєнних дій, збройних конфліктів, збройної агресії російської федерації не досягла 18 років (повноліття), та зазнали фізичного, сексуального, психологічного насильства.

Психологічне насильство це моральні та психологічні страждання (травми) дитини, що не потребують доведення, і які вона перенесла внаслідок її проживання/перебування в умовах воєнних дій, збройних конфліктів, тимчасової окупації, її внутрішнього переміщення або переміщення за кордон, як наслідок залишення свого місця проживання/перебування у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту.

Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309 (із змінами) затверджений перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією.

Для отримання вказаного статусу законний представник дитини, дитина, якій виповнилося 14 років або повнолітня особа надає до центру надання адміністративних послуг «Віза» наступні документи:

- копія документа, що посвідчує особу заявника, документ що підтверджує повноваження представника дитини;

- копія свідоцтва про народження дитини, паспорт (у разі наявності);

- довідка про взяття дитини на облік як ВПО;

- висновок оцінки потреб сім'ї, який складається за результатами особистого звернення заявника до центру соціальних служб;

- документ, який підтверджує насилля над дитиною (крім психологічного);

- фото дитини 9*13 см

за адресами: площа Молодіжна, буд. 1, вул. Дніпровське шосе, буд. 11, вул. Володимира Великого, буд. 32, вул. Шурупова, буд. 2, просп. Південний, буд. 1, вул. Короленка, буд. 1А, вул. Галатова, буд. 2, вул. Староярмаркова, буд. 44.

На цей час статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів не передбачає отриманням матеріальної допомоги на державному рівні.