До уваги суб`єктів господарювання, які використовують котли для автономного опалення

Від: 17 жовтня 2016

До уваги суб'єктів господарювання, що здійснюють господарську діяльність на території району та використовують котли для автономного опалення без дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря!

Згідно ст. 12 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" громадяни України зобов'язані здійснювати діяльність з додержанням вимог екологічної безпеки, інших екологічних нормативів та лімітів використання природних ресурсів, не порушувати екологічні права і законні інтереси інших суб'єктів.

Закон України "Про охорону атмосферного повітря" (ст.10 та ст.11) вимагає, що експлуатація всіх стаціонарних джерел викидів забруднюючих речовин здійснюється лише після отримання дозволу.

Вищезазначений дозвіл повинні мати підприємства, установи, організації та громадяни-суб'єкти підприємницької діяльності. Ця норма закону не розповсюджується до громадян, які використовують індивідуальне опалювальне обладнання для власних житлових будинків та квартир.

Згідно з чинним природоохоронним законодавством України для експлуатації котла необхідно:

• розробити матеріали оцінки впливу на навколишнє природне середовище (ст.ст. 26-29, 51 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища, ст. 23 Закону України "Про охорону атмосферного повітря");

• погодити з виконкомом міської ради Заяву про наміри (ст. 23 Закону України "Про охорону атмосферного повітря", ДБН А.2.2-1-2003);

отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря в департаменті екології та природних ресурсів Дніпропетровської державної обласної адміністрації, за адресою: 49010 м. Дніпропетровськ, вул. Лабораторна, 69, тел. (0562) 46-41-61 (ст. 11 Закону України "Про охорону атмосферного повітря", Постанова Кабінету Міністрів України від 13.03.2002 №302 "Про затвердження Порядку проведення та оплати робіт, пов’язаних з видачею дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, обліку підприємств, установ, організацій та громадян-підприємців, які отримали такі дозволи").

Враховуючи вищезазначене, звертаємося до суб'єктів, що проводять господарську діяльність на території Довгинцівського району, здійснювати експлуатацію котлів із дотриманням вимог природоохоронного законодавства України.

Дотримання вимог природоохоронного законодавства України дозволить запобігати шкідливому впливу на стан атмосферного повітря та забезпечить мешканців району безпечним для здоров'я та життя навколишнім природним середовищем.