Питання надання статусу, взяття на відповідний облік та видача довідки внутрішньо переміщеної особи

Від: 18 березня 2024

Питання надання статусу, взяття на відповідний облік та видача довідки внутрішньо переміщеної особи розглядаються управлінням праці та соціального захисту населення виконкому Довгинцівської районної в місті ради.

Згідно зі ст. 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Відповідно до п. 4 Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою КМУ від 01.10.2014 № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб», під час подання заяви про взяття на облік заявник пред’являє документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або документ, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус, або свідоцтво про народження дитини.

З метою інформування внутрішньо переміщених осіб щодо неприпустимості зловживанням відповідним статусом повідомляємо наступне.

Підставою для скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи та внесення відомостей про це в Єдину інформаційну базу даних про внутрішньо переміщених осіб відповідно до статті 12 Закону України від 20.10.2014 № 1706-VII «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» є обставини, за яких внутрішньо переміщена особа:

1) подала заяву про відмову від довідки;

2) скоїла кримінальне правопорушення: дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади; посягання на територіальну цілісність і недоторканність України; терористичний акт; втягнення у вчинення терористичного акту; публічні заклики до вчинення терористичного акту; створення терористичної групи чи терористичної організації; сприяння вчиненню терористичного акту; фінансування тероризму; вчинення кримінального правопорушення проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку або військового кримінального правопорушення;

3) повернулася до покинутого місця постійного проживання;

4) виїхала на постійне місце проживання за кордон;

5) подала завідомо недостовірні відомості.

У разі, якщо внутрішньо переміщена особа планує виїхати на постійне місце проживання за кордон, або повернутися до покинутого місця постійного проживання необхідно звернутися за адресою: управління праці та соціального захисту населення виконкому Довгинцівської районної в місті ради, вул. Дніпровське шосе, 16, кабінет № 210, або з використанням мобільного застосунку Єдиного порталу державних послуг (портал - Дія) для скасування довідки ВПО та припинення виплат у разі їх отримання.